news-details
Ekonomija

U Baru već markirano 13 od ukupno 16 planinarskih staza

Prepoznajući sve veće interesovanje turista za boravak u ruralnom području Turistička organizacija (TO) Bar je investirala značajna sredstva u uređenje planinskih staza na teritoriji barske opštine. Cilj je povećanje broja dolazaka turista koji su zainteresovani za aktivni odmor.

-To  je svjetski trend koji će u periodu post-korone sigurno dodatno biti izražen, a Bar u ovom segmentu posjeduje značajan potencijal. Ovaj projekat realizujemo planiranom dinamikom, za posjetioce je spremno 13 od ukupno 16 staza, a on obuhvata markiranja staza, odnosno iscrtavanja standardizovanom planinarskom markacijom, ali i sve potrebne aktivnosti sa ciljem bolje prohodnosti i bezbjednosti naših građana i turista na ovim stazama - rekli su iz TO Bar.

Ovaj projekat će ići u kontinuitetu, pa će staze tokom čitave godine biti održavane i prohodne za posjetioce. Nakon uređenja, dužina svih staza će biti više od 100 kilometara i one će biti nova turistička ponuda za turiste koji posjete barsku opštinu.

-Kada govorimo o ovoj vrsti turizma, prednosti  Bara su prije svega blizina mora i planine, dobra dostupnost i brojne mogućnosti za kombinaciju aktivnog i pasivnog odmora - pješačenje, biciklizam, kanjoning, krstarenje jezerom, posmatranje ptica. Pokrećemo uskoro digitalnu promotivno-prodajnu kampanju za ljetnju sezonu 2020. - rekao je direktor TO Bar Emil Kukalj.

Staze koje se uređuju i održavaju su: Stari Bar - Baltina, Volujica - Val od Bigovice, Sutomore - tvrđava Nehaj, Sutorman - Vrsuta - Sutorman, Tuđemili -vrh Kunora - PPT (spajanje sa stazom Primorsko Planinske Transverzale), Bijela skala - Pinčići - Murići, Bijela skala - Gornji Šestani - Đuravci, Zupci - Mužice - PPT, Šušanj - Gornja voda- Vučja spilja - Kolijevka - Sutorman - PPT, Gornja Briska (Šestani) - Rumija, Podgor - Virpazar (dolinom rijeke Orahovštice), Sutomore - Sozina - PPT (priključak), Sutomore - Sozina - Vrsuta, Bijela skala - Livari - Gornja Briska, Stari Bar - Kajnak - Džidžarin - Most Rikavca i Limljani -Klisići - Sutorman.

Za uređenje staza na javnom tenderu je izabran Planinarski klub "Rumija" iz Bara koji ima veliko iskustvo u ovim poslovima, a u susret ljetnjoj sezoni planirano je i održavanje promotivne pješačke ture.