news-details
Društvo

Argentinca Emilijana Galicia korona “usidrila” u Herceg Novom

Izvor: Boka News

Autor: Slavica Kosić

 Aregentinac Emilijano Galicio iz Buenos Airesa namjeravao je da se u Crnoj Gori zadrži nekoliko dana na njegovom turističkom putovanju kroz Evropu, ali je zbog pandemije korona virusa ostao dva mjeseca i još uvijek je neizvjesno kada će se vratiti u domovinu.

-Obišao sam Poljsku, Češku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju i iz Bosne i Hercegovine početkom marta došao u Crnu Goru, sa namjerom da ostanem nekoliko dana, zatim produžim za Grčku, onda otputujem za Istanbul odakle sam namjeravo da se avionom vratim u Argentinu-priča Emilijano za Boka News.

Ali u roku dva tri dana sve se promijenilo.

-Ne znam vaš jezik i nisam pažljivo pratio vijesti, zato sam bio zatečen kada sam saznao kakve je razmjere uzela epidemija korona virusa. U roku od nekoliko sati sve je zatvoreno, ulice su opustjele,…Pokušao sam da iz Podgorice odem za Beograd u nadi da će mi argentinska ambasada pomoći da se vratim kući. Kupio sam kartu, ali mi je šofer autobusa koji je vozio za glavni grad Srbije kazao da ne zna da li ću stići do tamo, jer je moguće da mi ne dozvole ulazak u zemlju zbog pandemije korona virusa. Savjetovao mi je da ostanem u Podgorici-kaže Emilijano.

Svi njegovi pokušaji da se nekako domogne doma ostali su bezuspješni. Argentinska ambasada u Beogradu , koju redovno kontaktira nije, kao neke druge zemlje organizovala povratak svojih građana u domovinu.

-Bio sam spreman da odem u bilo koju evropsku zemlju odakle bih imao let za Argentinu , ali do danas iz naše ambasade nisam dobio nijednu opciju za tako nešto-rezigrirano priča Emilijano.

Prema njegovom saznanju u region je desetak argentinskih građana koji, iako to žele, ne mogu da se vrate u domovinu. I jedan kuriozitet – Aregentina u kojoj raste broj zaraženih COVIDOM 19 zatvorila je granice i za sopstvene državljane koji su iz bilo kog razloga ostali van zemlje .

U jednom visokotiražnom argentinskom časopisu izašlo je nekoliko tekstova koji su pratili sudbinu njihovih državljana koji su zbog panedmije korona virusa ostali “zarobljeni” daleko od kuće.

Nakon što je objavljen tekst o Emilijanu, Novljaninu Gordanu Stojoviću, koji je bio ambasador u Argentini od 2014 do 2019 godine, javili su se prijatelji sa molbom da mu pomogne.

Stojović ga je doveo i ugostio u Herceg Novom.

-Nedostaje mi moja zemlja, ali sada se osjećam kao u sopstvenoj porodici, među ljudima koji pričaju moj jezik-zadovoljan je Emilijano.

 Žao mu je što zbog pandemije korona virusa i ograničenja putovanja nije bolje upoznao Crnu Goru i njene prirodne i kulturne znamenitosti, ali ističe da zato ima samo pozitivna iskustva sa našim ljudima, prije svega sa njegovim domaćinima u Herceg Novom.

Kako sada stoje stvari, i prema procjenama koje dobija iz Argentine, Emilijano koji je kompjuterski programer , zbog epidemije korona virusa u njegovoj zemlji, moraće ostati u Crnoj Gori do septembra… možda i duže. Namjerava da to vrijeme iskoristi što bolje, uživajući u našoj zemlji.