news-details
Društvo

Tomanović: Četrnaest godina obnovljene nezavisnosti svjedoči o našem predanom radu na stvaranju prosperitetne Crne Gore

Predsjednik OO DPS Bar dr Dragoslav Tomanović čestitao je Dan nezavisnosti Crne Gore građanima Bara u ime barskog DPS i u svoje lično ime. U čestitci Tomanovića navodi se da je 14 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore „i veličanstvenog 21. maja, kada je većina naših građana mirno i demokratski odlučila da ponovo ima svoju državu“.

-A imati svoju državu, u kojoj sami odlučujete o sadašnjosti i budućnosti, jedna je od najvećih tekovina svakog društva. Upravo 21. maja 2006. godine, na referendumu o nezavisnosti, građani Crne Gore su odlučili da će ubuduće jedino oni uređivati svoju kuću Crnu Goru i jedino oni odlučivati o njenoj sudbini - za dobro svih nas koji živimo u Crnoj Gori, za dobro svih generacija koje će da dođu, i u čast svih generacija koji su našu državu stvarali. Danas, četrnaest godina kasnije, možemo biti ponosni na odluku koju su građani donijeli na referendumu, jer je njome, najprije, ispravljena velika istorijska nepravda, učinjena Crnoj Gori 1918. godine. Crna Gora je tako, nakon 88 godina, ponovo postala državni subjekt i dio međunarodne zajednice-naveo je Tomanović. 

 U čestitci Tomanovića se dodaje da se DPS u obnovljenoj nezavisnoj državi Crnoj Gori trudio da stalno afirmiše ideju Crne Gore kao demokratske i građanske države, „kao i ideju antifašizma, smatrajući da one predstavljaju njen temelj i uslov njenog postojanja“.

-I zaista, 14  godina suverenosti potvrđuje da je Crna Gora podjednako dobra kuća za sve njene građane, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili neku drugu pripadnost. Svaki građanin ima mogućnost da sačuva i unaprijedi sopstveni identitet i da slobodno iskazuje ono što je njegovo vjerovanje. Jedino se u korpusu identitetskih prava ne može tolerisati pravo na rušenje sopstvene države-ukazao je pored ostalog Tomanović.

-Suverena i demokratska Crna Gora i 2020. dosljedno nastavlja svoj razvojni i evroatlanski put, za koji se opredijelila 2006.  Čini to uprkos velikim otporima i protivnicima, koji žele da ugroze njen mir i unutrašnji sklad, da uvedu zakon ulice i nasilje kao legitimno sredstvo političke borbe. Njihov početni cilj je da zaustave demokratski i evroatlanski put Crne Gore, uvedu teokratizam i učine Crnu Goru državom u kojoj vlada jedna nacija, a njihov krajnji cilj je – da nema Crne Gore. No, uprkos ovakvim opasnim tendencijama, većina građana Crne Gore želi da živi u mirnoj, stabilnoj, demokratskoj i prosperitetnoj Crnoj Gori, čiji su temelji postavljeni 21. maja 2006. Ovih 14 godina obnovljene nezavisnosti svjedoči o našem predanom radu na stvaranju takve Crne Gore i rezultatima koji su donijeli boljitak čitavom crnogorskom društvu. Zato nastavljamo da gradimo demokratsku, modernu i prosperitetnu Crnu Goru, najbolju kuću za sve njene građane. Neka nam je srećan Dan nezavisnosti-zaključuje se u čestitci dr Tomanovića