news-details
Društvo

Prvo zasjedanje tivatskog parlamenta nakon što mu je istekao mandat

Izvor: Vijesti

Autor: Siniša Luković

 Jasan predizborni naboj i potreba da se i na priči o koronavirusu gradi imidž dobre vlasti, obilježile su sjednicu Skupštinu opštine Tivat, prvu nakon što je odlukom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića o odlaganju redovnih lokalnih izbora zakazanih za 5. april, aktuelnom sazivu do daljeg produžen mandat.

Pitanje legalnosti odluke Đukanovića i njenog naknadnog uvoženja u zakonske tokove izmjenaama Zakona o lokalnoj samoupravi koju su izglasali poslanici vladajuće većine u Skupštini Crne Gore, bilo je u fokusu dijela opozicije koja je došla na sjednicu SO, ali i većeg broja opozicionara koji su je bojkotovali.

Razmatrajući informaciju o radu Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS) tokom krize sa koronom, gradonačelnik Siniša Kusovac i njegov kolega iz DPS, predsjednik SO Ivan Novosel  podvukli su da su postignuti sjajni rezulati u borbi protiv zarazne bolesti, da u Tivtu nije bilo većeg broja obolijevanja i da je „cio sistem dao dobar odgovor a građani bili disciplinovani i odgovorni“.

-Mene bi bilo sramota da se, nakon svega što se dešavalo u posljednja dva i po mjeseca, poput Kusovca, pojavim pred SO sa ovakvom informacijom. Unizili ste građane Tivta kroz ovu pandemiju, uzurpirali ovlašćenja i nije bilo nikakve opipljive pomoči lokalnom stanovništu. Hvalite ste da ste pomogli NKT sa 21 hijadom eura – donirali ste onima koji danas građanima po apotekama prodaju donirane maske i rukavice, a ništa niste uradili za sopstvene sugrađane- prozvao je Andrija Petković (BF) Kusovca i OTSZ na čijem je on čelu.

On je istakao i da Opština Tivat potpuno nespremno dočekuje ekonomsku krizu izazvanu Covidom-19, ali da lokalnoj DPS-SD-HGI vlasti, posebno u susret lokalnim i parlamentarnim izborima, „veoma odgovara aktuelno stanje sa koronazavisnicima – osiromašenim građanima koji neće imati od čega da žive i koronaprofiterima koji će te građane držati u šaci“.

-Vi pričate nebuloze jer je NKT odradio perfektan posao, OTZS je odradio perfektan posao i svi ostali lokalni organi isto tako. U Tivtu nema zaraženih i kreće nam turistička sezona. Ovo je jadna i bijedna politička manipulacija- uzvratio mu je Kusovac, ne odgovorivši na Petkovićeve prozivke njemu i Novoselu da sebi i ostalim funkcionerima nisu smanjili plate tokom krize, niti su od njih lično donirali.

Petković je gradonačelniku poručio da je „jadno i bijedno kad od Tivćana neosnovano uzmete 53.000 eura za stambeni kredit, ili nekom tajkunu oprostite 5,6 miliona eura, a svojim građanima ne date ni mrvicu“, na šta je Kusovac reagovao porukom da je i Tužilaštvo kazalo da u priči oko njegovog stambenog kredita nema ničeg nezakonitog i da će građani najbolje znati da cijene rezultate lokalne vlasti „jer se oni vide i svi znaju kakav je Tivat bio prije 15 godina, a kakav je danas“.

Ivo Marić (SDP) je podsjetio da je Kusovčeva administracija odbila sve predloge opozicije i pozive da i njihovi predstavnici budu uključeni u rad OTZS i organa koji su pružali institucionalni odgivor na korona-krizu, naglašavajući da postoje sumnje da je sve to korišćeno za nedozvoljenu političku propagandu i zlouputrebe od strane vladajućih partija kroz rad opštinskih volontera i kontroverzan način na koji se određivalo kome će se od građana i kako pomagati. Rad lokalne vlasti i njenih službi u vrijeme korone pohvalili su i Igor Petković i Dejan Maslovar iz SD-a, kao i Adrijan Vuksanović (HGI) koji se posebno oštro obrušio na opoziciju što je bojkotovala sjednicu.