news-details
Društvo

Pumpa Đerane opet upumpava svježu morsku vodu u bazene Solane

Pumpni sistem Đerane počeo je upumpavanje svježe morske vode u solanske bazene, kako bi se održali optimalni ekološki uslovi za boravak ptica na tom području.

-Sistem je pušten u pogon nakon završenih radova na Đeranskom kanalu, čiji su zidovi na pojedinim mjestima, bili urušeni i tako blokirali upumpavanje vode-saopštili su iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore (JPNPCG), koje upravlja Solanom. 

-Za optimalno funkcionisanje vještačkog ekosistema, kao što je Ulcinjska solana, potrebno je mnogo ulaganja, što su potvrdili i strani eksperti u Studiji, a angažovali su ih predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma. I mi iz Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore smo, u skladu sa postojećim kapacitetima, realizovali niz mjera u cilju zaštite i upravljanja ovim područjem-dodaju iz ovog Javnog preduzeća.

Prema istim navodima, JPNPCG je uz pomoć Vlade Crne Gore i Ministarstva održivog razvoja i turizma popravilo postojeće i nabavilo nove pumpe, u julu 2018. obezbijedilo bager za sanaciju narušenih nasipa i bentova na Ulcinjskoj Solani, radi stvaranja uslova za protok vode koja je značajna za održavanje osjetljivog ekosistema na Solani.

-U narednom periodu smo planirali da se nasipi održavaju mašinski, a ne ručno, kao što je do sada bila praksa. Takođe, na našu inicijativu, kapitalnim Budžetom predviđeno je da Vlada u ovoj godini izdvoji milion eura za sanaciju nasipa, a realizaciju će sprovoditi Uprava za javne radove Crne Gore-ukazuju iz JPNPCG.